• Grootste online aanbod
  • Gratis verzending
  • Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verstuurd
  • De Nr. 1 anticonceptie-apotheek
  • Google reviews 4.9 / 5

MIJNPIL NIEUWS ・ RUTGERS ・ 25 SEPTEMBER 2019

Campagne laat zien dat anticonceptie ook een mannenzaak is

Als je als man nog geen kind wilt, kun je er niet zomaar vanuit gaan dat een vrouw anticonceptie goed heeft geregeld. Eén op de 12 vrouwen loopt risico om ongewenst zwanger te raken omdat ze geen anticonceptie gebruikt. Ook gaat er in het gebruik van anticonceptie nog wel eens iets mis. Daarom is het belangrijk dat mannen zich ook verantwoordelijk voelen voor anticonceptie. Op 26 september 2019, Wereld Anticonceptie Dag, liet Rutgers met filmpjes op Instagram zien hoe mannen hierin ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Eén filmpje is gericht op mannen met losse contacten, het andere op mannen in een relatie.

Seks heb je met z’n tweeën

Is het alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen om te zorgen dat ze niet zwanger worden? Een kinderwens en zwangerschap gaat ook de man aan. Bovendien: seks heb je met z’n tweeën. Vorig jaar op Wereld Anticonceptie Dag zette Rutgers het thema gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie op de kaart, met een social media campagne en veel publiciteit. Uit de reacties merkten we dat veel mannen niet eerder nagedacht hadden over hun verantwoordelijkheid voor anticonceptie, maar hier wel voor open staan. Bij onze tour met de anticonceptiecamper tijdens de introductiedagen voor eerstejaars studenten was er ook veel interesse onder jongens voor de verschillende anticonceptiemethoden en de werking hiervan. 

Mannen beseffen niet dat ze risico kunnen lopen

Eén op de 12 vrouwen (8%) in de vruchtbare leeftijd kan onbedoeld zwanger raken omdat ze seksueel actief is en geen anticonceptie gebruikt, terwijl ze niet zwanger is en dat ook niet wil worden. Daarnaast gaat er nog wel eens iets mis in het anticonceptiegebruik: de pil wordt vergeten of een nieuw recept voor anticonceptie wordt te laat opgehaald. Eén op de 20 vrouwen heeft het afgelopen jaar minstens één keer de morning-afterpil gebruikt. Er zijn ook vrouwen die minder betrouwbare methoden gebruiken, zoals terugtrekken of periodieke onthouding, al dan niet met behulp van een app. Dan loop je als man dus ook risico om een kind te verwekken als je zelf geen condoom gebruikt. 

Anticonceptie gebruiken vereist vaardigheid

Ook met een vaste partner die een betrouwbare anticonceptiemethode gebruikt ben je nooit 100% safe. De pil moet bijvoorbeeld elke dag rond hetzelfde tijdstip worden geslikt en is minder betrouwbaar bij overgeven of diarree. Ook bij andere methoden, zoals een prikpil, anticonceptiering of hormoonstaafje, moet je op enig moment weer aan een nieuwe denken. Dat er ondanks het gebruik van anticonceptie soms toch zwangerschappen ontstaan, blijkt wel als je kijkt naar de abortuscliëntes: twee derde gaf aan dat er wel anticonceptie was gebruikt. Daar ging vooral iets mis met condoom- of pilgebruik. 

Gedeelde verantwoordelijkheid voor betere bescherming

Het veiligst is het gebruik van een betrouwbare anticonceptiemethode én een condoom. Bovendien beschermt alleen een condoom tegen soa’s. Als het mannencondoom of sterilisatie geen optie is, blijven er alleen anticonceptiemethoden voor vrouwen over. Als een man betrokken is bij het anticonceptiegebruik van zijn partner is de kans op een onbedoelde zwangerschap kleiner. Je kunt met je partner praten over anticonceptie en je erin verdiepen, samen een passende methode kiezen en je partner ondersteunen in het gebruik. Bijvoorbeeld door de ander te helpen herinneren aan anticonceptie en te informeren of de methode bevalt. 

Gedeelde lusten én lasten

Wanneer een vrouw anticonceptie gebruikt, moet zij dan ook de lasten alleen dragen? Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie niet vergoed in de basisverzekering. Met de campagne willen we mannen ook laten nadenken over het meedelen in de lasten. Door de anticonceptie op te halen bij de apotheek of mee te betalen aan de kosten. Op die manier wordt het voorkomen van onbedoelde zwangerschap écht een gedeelde verantwoordelijkheid, en hebben zowel mannen als vrouwen de lusten en de lasten van seks. 

Wist je dat je net zoals duizenden andere vrouwen je anticonceptie gewoon automatisch kan laten thuisbezorgen? Ontdek het zelf

Bron: Rutgers

Rutgers is het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit. Al jaren werken zij aan de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Nederland en in Europa, Afrika en Azië.

Disclaimer: Hoewel wij bij het opstellen van de tekst uiterst zorgvuldig zijn geweest moeten wij vermelden dat MijnPil.nu niet aansprakelijk is voor eventuele schade na aanleiding van enige onjuistheid in deze tekst.