• Grootste online aanbod
  • Gratis verzending
  • Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verstuurd
  • De Nr. 1 anticonceptie-apotheek
  • Google reviews 4.9 / 5

MIJNPIL NIEUWS ・ RUTGERS ・ 26 SEPTEMBER

Anticonceptie voor alle vrouwen wereldwijd

Anticonceptie zorgt ervoor dat jonge meiden en vrouwen zelf kunnen besluiten of, wanneer en hoeveel kinderen zij willen en binnen welk tijdsbestek. Dit noemen we keuzevrijheid. Een recht wat anno 2020 nog altijd niet vanzelfsprekend is en zelfs in toenemende mate onder druk staat.

Alle vrouwen en meisjes zouden toegang moeten hebben tot anticonceptie. Om dat te bereiken is beleid nodig, en financiering. Daarnaast is het belangrijk sociaal-culturele barrières te doorbreken, zodat meisjes en vrouwen ook daadwerkelijk toegang krijgen tot anticonceptie. Ruim 214 miljoen vrouwen die zwangerschap willen voorkomen of uitstellen, maken geen gebruik van een effectieve anticonceptiemethode. Zij hebben geen of beperkte toegang tot anticonceptie en informatie rondom gezinsplanning. 

Dit heeft grote impact op gezondheid, gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten maar ook op scholing en arbeidsparticipatie. Jonge meiden die zwanger zijn, hebben een veel grotere kans om van school te gaan. De kans dat een tienermeisje haar zwangerschap niet overleeft is twee keer zo groot als de kans dat een zwangere vrouw van boven de 20 hieraan overlijdt.

Onderwijs en reproductieve gezondheid hebben een directe link. Als meisjes hun school af kunnen maken, hebben ze meer kans in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De vicieuze cirkel van armoede die vaak van generatie op generatie overgaat, kan zo doorbroken worden.

Covid-19

De coronacrisis heeft verregaande impact op seksuele gezondheid en rechten wereldwijd. Door druk op de gezondheidszorg en lockdown maatregelen zien jonge meiden en vrouwen hun rechten nog verder ingeperkt worden. Cruciale seksuele en reproductieve gezondheidszorg valt weg, klinieken worden gesloten en de bevoorrading van anticonceptiemiddelen stokt. Hierdoor verliezen mogelijk 49 miljoen vrouwen toegang tot anticonceptie, wat kan leiden tot 15 miljoen ongewenste zwangerschappen.

Daarnaast zien we dat conservatieve krachten en oppositie de Covid-19 pandemie aangrijpen op seksuele gezondheid en rechten te marginaliseren en onjuiste informatie over deze onderwerpen te verspreiden. 

Daarom is het juist nu van groot belang te blijven investeren en in te zetten op toegang tot anticonceptie en seksuele rechten wereldwijd. Rutgers maakt zich daar hard voor en werkt hierin samen met lokale organisaties in Sub Saraha Afrika en Zuidoost Azië en in de MENA regio. Steun en leiderschap van de Nederlandse overheid op dit terrein is hierbij onmisbaar. Nederland steekt internationaal de nek uit voor deze thema’s en dat is zowel op financieel gebied als diplomatiek terrein nu nog harder dan ooit nodig. Enerzijds als onderdeel van de Covid-19 response, anderzijds om vooruitgang op dit terrein te behouden en seksuele en gezondheid en rechten wereldwijd te versterken.  

Wist je dat je net zoals duizenden andere vrouwen je anticonceptie gewoon automatisch kan laten thuisbezorgen? Ontdek het zelf

Bron: Rutgers

Rutgers is het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit. Al jaren werken zij aan de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Nederland en in Europa, Afrika en Azië.

Disclaimer: Hoewel wij bij het opstellen van de tekst uiterst zorgvuldig zijn geweest moeten wij vermelden dat MijnPil.nu niet aansprakelijk is voor eventuele schade na aanleiding van enige onjuistheid in deze tekst.